i passa el temps ... al Mareny de Barraquetes.
El record del nostre poble i de la nostra gent, en els bons com els mals moments, és el motiu principal d’este lloc web.

Les Tirades

Per molt poc que li agrade a un la caça, és impossible no haver sentit parlar de les Tirades en el Mareny de Barraquetes.
 
És una tradició que remunta a finals del segle XlX quan els caçadors van aprofitar la inundació hivernal dels camps d’arròs per a evitar la intrusió de l’aigua de la mar, per a vedar part del vedat de caça de l’Albufera.

Estes antigues postals de col·lecció es poden obtindre en Todocoleccion.net.

Esta distribució d’aigua pel Sindicat de Regs per a acontentar els agricultors després de la collita, convertixen cada any els camps d’arròs en l’hàbitat idoni per a espècies com l’ànec collverd, bragats, cus de jonc, i sarcets entre altres aus que emigren feia zones més càlides on passar l’hivern.

Tot comença a l’octubre en la subhasta pública en l’Ajuntament de Sueca, on els caçadors adquirixen els llocs de caça.
S’han arribat a pagar més de 20.000 EUR per un lloc.

Una vegada repartits els llocs, l’ajuntament publica per ban les accions prohibides, els horaris, les zones per les quals es podrà accedir als llocs destinats a la caça, així com les re places reservades per als socis caçadors.

Amb el temps s’han anat establint regles per a cada temporada.
Hui en dia, les normes per a la caça d’aus aquàtiques són molt estrictes, i amb només huit jornades per campanya.

Després, la collita de l’arròs acabada, se soterren i es camuflen els bocois on s’amagarà durant hores el caçador els dies de caça.

Al novembre, durant la solta de les aigües, es veda el vedat de caça i es comença l’encebat dels ànecs esperant l’obertura d’esta cacera pel sistema de vedats.

Per fi, els dissabtes, dia de caça, els caçadors accedixen als llocs de bona matinada i es col·loquen dins dels barrils a l’espera que el cap de guarda de cada Vedat autoritza donar tir a les aus.

Després de la ultima tirada, és el període de càbiles.

Durant una setmana, a mitjans de gener, es reunixen quadrilles d’amics i familiars per a festejar el final de la temporada de caça davant d’una paella amb ànec, un arròs caldos amb fesols, nap i ànec o un all-i-pebre per exemple.

Les Tirades, tradición en el Vedat de l’Albufera.

Tirades anys 50. Foto de López-Egea

386 vistes